In het Zeeuwse wordt al enkele jaren op haai gevist. In de zomer een welkome gast, omdat veel vissen dan niet echt willen bijten. Dat haaienvissen was eerst een “bijzaak” maar wordt steeds populairder. Hoe dat komt? Nou, als je een beetje leuke haai aan je haak krijgt, dan voelt dat aan als een “gullebeet”. Stampen, niet snel naar boven willen komen etc. etc. Hij levert dus strijd! De haaitjes die wij thans vangen komen steeds algemener voor. Natuurlijk zijn er “hotspots” zoals de Stormvloedkering en de ZBJ, maar ook op de Oosterschelde komt de haai meer en meer voor.
Van een paar jaar geleden stamt het record van de “Big Marlin”. Op één dag werden 25 haaien/haaitjes gevangen en Ad Nieuwdorp uit Goes was recordhouder met 7 haaitjes op die zelfde dag. Als aas is de steekzager favoriet, maar ook mesheften en pieren horen bij het voedsel dat de haai ook eet.
Maar hoe was onze dag? Om 07.30 was iedereen keurig op tijd aanwezig en konden wij de sluis in. En in de zomer ben je niet alleen. Motorboten, zeilboten en andere charterboten willen ook de grote plas op.
Het weer was prima en de zee was glad. Alleen de reis er naar toe is al een leuke bijkomstigheid. Na een uur en een kwartier zocht schipper Dré Vriends van “de Big-Marlin” een waypoint op en liet het anker op de bodem zakken. En dan is de vraag: wat zit er? En hoe hard stroomt het? Het stroomde behoorlijk hard en 200 gram lood(met ankers) aan de onderlijn is op dat moment geen luxe. Volgende vraag: plastic afhouders? IJzeren afhouders? Verzwaard met lood? Of een andere onderlijn??? Mart van Est pakte de stalen onderlijn uit, die ik van Mr. Gastel had gekregen. Helemaal van roestvast staal en bij een forse stroom is dit een lijn die zwaar tegen de bodem wordt gedrukt. En laat DAAR nu de haai zitten. Mart zou –met deze forse stroom- 4 haaien vangen. Dat is dus geen geluk, maar gewoon nadenken: welke onderlijn gebruik ik op welk moment!
Als er geen- of weinig stroom is, moet je deze onderlijn dus niet gebruiken. Maar 4 haaitjes vangen in volle stroom, terwijl een ander niets vangt is dus wel 4-0 op dat moment. Afijn, de onderlijnen zijn te koop. Het is maar dat u het weet……………
Dré zou een drukke dag krijgen. Er werden een hele dag –met enkele tussenpozen als de stroom er uit ging- haaien en haaitjes gevangen. En het leuke was: iedereen aan boord had één of meer haaitjes aan de lijn gehad. Ik mocht er zelf 6 noteren, maar er waren meer mensen met 6 haaitjes.
Zo nu en dan wordt er een “doggy” gevangen. Een “doggy” wordt niet zo groot en zijn huid voelt aan als schuurpapier, gradatie P 60.
Tot 6 haaitjes ging de strijd tussen Mart en mij gelijk op, maar daarna kwam de eindsprint van deze oud wielrenner. De eindstand eindigde dus op 10 en dat is een nieuw record a/b van deze boot.
In de middaguren kwamen ook andere charterboten bij ons liggen om hun kansen op de haai te proberen. Als het zo door gaat met het vangen van haaitjes dan wordt dit een topjaar. Tot nu toe –en wij schrijven 16 juli- zijn er al meer haaitjes aan boord gekomen, dan vorig jaar (2012) in z’n geheel.
En shark-a-tag moet nog komen! (7,8 en 9 augustus 2013) Werd er nog meer gevangen dan haai? Ja, zo nu en dan heb je wel een leuke bijvangst. Kleine rode poon, wijting (maar veel onder de maat van 27 cm), schar (heeft wel geen maat in Nederland, maar zijn wel erg klein. Ik mocht –vissend op de haai- nog een gulletje in mijn emmer laten zakken. Ik denk zo’n 1 tot 1,5 kg.
Was er nog iets geks of opvallends? Er komen –nu regelmatig- vissen (wijting, makreel) naar boven, waar de romp en de staart er af gevreten zijn.
Grote Noordzeekrab? Kreeft? Zeebaars? Ik denk het eigenlijk niet. Dan zou je –bij toeval- ook wel eens een krab, kreeft of zeebaars vangen. Ik vermoed: ruwe haai! Maar “bewijzen” kan ik het niet. Daarom ben ik benieuwd naar reacties van collega hengelaars, die misschien dit jaar al een ruwe haai hebben gevangen. Alle informatie is meer dan welkom!
Heeft u dus HEEL VEEL makreel gevangen? En zijn die meteen schoongemaakt, in het ijs gelegd, met de kop er nog aan, vries die makreel dan z.s.m. in. Probeer uw geluk op de ruwe haai! Ps: op de Vlakte van de Raan zit momenteel heel veel makreel. En als het even kan: ook die ruwe haai van een merkje voorzien!!!
Ik kan nog wel een A4-tje vol schrijven over het eten, het bier, de koffie, de aanslag op Dirk die bijna zijn bril kwijt was, het bevrijden van twee meeuwen die te dicht bij onze lijnen kwamen of de zeehonden die wij zagen, Ad zijn zout aquarium etc. etc., maar het is een mooie dag geweest. Wij hebben fijn gevist en kunnen terug zien op een geslaagde visdag!
Kamperland, 16 juli 2013/Ben Biondina
Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina
Nico > juli 19, 2013
Mooi verslagje weer, al zijn we dat van jou gewoon Ben.
Enige andere schuldige die ik kan verzinnen is een zeehond, maar die zie je af en toe toch aan het oppervlak, dus de afgebeten wijtingen zijn zeker het werk van Ruwe Haai (let op de hoofdletters die getuigen van ‘respect’ voor die grote rovers!!). Ik vermoed zelfs dat er een heel mooi aantal van moeten rondzwemmen. Ook Koen Debievre en Wim Bresseleers hebben dit recent voorgehad in die omgeving, en dit op telkens een andere dag. Dat kunnen enkele haaien niet klaarspelen. Ik hoop dat deze trend zich verder zet en we nog lang van de Nederlandse haaienvisserij mogen genieten.
Wil je ze echter vangen, dan is een specifieke aanpak nodig, alsook aangepast materiaal om die ene aanbeet zeker te kunnen verzilveren.
Veel succes aan alle haaienjagers.
Grtz
Nico
Wim > juli 22, 2013
Hoi,
Mooi verslag weer!!
Veel informatie en zo zien wij vissers het graag. Die haaien zijn idd geweldige sportvissen.
Ik had laatst ook een afgebeten wijting aan de lijn. We gaan er toch eens gericht op moeten vissen.
gr
Wim