Hier een ingezonden artikel, wat al erg veel besproken is geweest, met vele vragen en antwoorden op de site en perfect op papier gezet.
Heren, bedankt, hier ben ik erg blij mee en vele lezers met mij, volgens mijn verwachting!
Veel uitleg is daarom niet nodig, maar de volgorde is:
– Papier neerleggen.
– Pieren netjes neerleggen.
– Hierna zelfde ritueel herhalen.
Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina
Paul > januari 18, 2010
Hey Maup ,
Leuk artikel. Wat zeiden ze vroeger nou ook altijd..een beetje van Maggie en een beetje van mezelf :)…
Vind het trouwens niet gek dat het zout bijna op was toen hier meters sneeuws voor mijn deur lag.:))) 25 kg dat is een hoop zout, is het echt strikt noodzakelijk om zoveel zout te gebruiken?
Gr.
Paul
Maup > januari 18, 2010
Hoi Peter en Paul,
Die (geleende) grote zak zout is ook om gladheid te bestrijden maar ik werk zo economisch mogelijk waarom zou ik er niet eerst een paar pieren mee zouten voordat het gestrooid word.En Peter Maggie is eigenlijk de bijnaam van Machiel, of weet jij soms meer dan ik ??WHaha.
Groeten Maup.
peter(fishguppy) > januari 18, 2010
Maup, laten we het maar op een dame houde, is ook weer eens wat anders he?
Je hebt er wel een proffesioneel karwei van gemaakt, zeg!
Ik doe het veel simpeler, een dik pak kranten, daarop de leeglopers verspreiden en alles afdekken met zout en de volgende dag gewoon in een bakje, het resultaat blijft hetzelfde, je moet wel een erg dik pak kranten gebruiken, omdat anders het vocht niet volledig absorbeert in de kranten.
Het is trouwens al een oeroud recept, ik deed het al in de jaren 90 om ze gemakkelijk mee te kunnen nemen naar Denemarken, waar je er echt gewoon alles mee vangt.
Groetjes Peter
Paul M > januari 18, 2010
Een vraagje,
Is dit gewoon zout of zeezout dat je gebruikt.
De houdbaarheid in de koelkast waar moet je dan aan denken (dagen,weken,maanden).
Of moet alles de diepvriesser in.
Heb dit nog nooit gedaan vandaar even deze info.
gr
Paul M
peter(fishguppy) > januari 18, 2010
Ik heb nu nog gezoute zagers en mesheften van 2008 in mijn aas koelkast staan en ze vangen nog steeds.
Maar als je ze buiten de koeling bewaard, zijn ze maar erg beperkt houdbaar, invriezen kan ook, maar vind ik persoonlijk minder goed.
Hopelijk vind Maup het niet erg dat i de vraag heb beantwoord?
Groetjes Peter
Björn > januari 18, 2010
Ik gebruik Peter’s methode (gewoon met een pak kranten) al een tijdje, en moet zeggen dat dit werkt! Ik lees wel vaker goede berichten over gezoute mesheften. Ik neem aan dat je hiervoor verse/levende mesheften moet gebruiken toch? Hier is vaak lastig aan te komen…
Peter(fishguppy) > januari 18, 2010
Je moet de mesheften levend inzouten en anders heeft het zout geen werking op een dode mesheft.
Aan Neltje Jans kun je ze leven kopen, bij seafarm(Ensis), 3 euro per kilo en ook bevroren kun je ze kopen voor 3 Euro per kilo.
Groetjes Peter
Leo > januari 18, 2010
Hey,
Levende mesheften zijn ook te verkrijgen bij Ensis BV in Kamperland. Hier zijn ook geurflacons te verkrijgen met Mesheftenconcentraat/-extract.
Toch kun je diepvries ook bewerken met zout (je moet ze dan ook uiteraard uitpellen en in het zout bewaren) Ze zijn dan echter wel minder lamg houdbaar.
Mvg. Leo
Leo > januari 18, 2010
Beste,
In Kamperland is dezelfde als welke Peter bedoelt! Adres is: Jacobahaven 4. Dit is aan het begin van de Kering( of aan het eind; net vanaf welke kant je komt)
Groet, Leo
peter(fishguppy) > januari 18, 2010
Alleen bij diepvries werkt het zout niet in, zoals bij levend, dus hij zal niet kleiner en vaster worden.
Natuurlijk spreek ik uit ervaring, na het eerst geprobeerd te hebben.
Groetjes Peter
Leo > januari 18, 2010
Peter,
Het zout ontrekt wel het vocht uit de mesheft, maar nooit zoveel als bij een levende mesheft. Een levende mesheft is echter ook binnen enkele ogenblikken dood als je ‘m pelt en inzout!
Ze zijn wel langer te bewaren! (niet voor niks werden vroeger veel groenten ingezout en/of ingeweckt)
Zelf strooi ik tussen het zout ook droge rijst wat enorm vochtabsorberend is! (Als het zout in je zoutvaatje begint te klonteren is dit ook op te lossen door er enkele korrels droge rijst in te doen: probleem opgelost!)
Mvg. Leo
Björn > januari 18, 2010
Dank voor de tips. Als ik weer eens in zeeland ben, ga ik maar een voorraadje levende mesheften inslaan en inzouten. De gezouten mesheften doen het volgens mij toch beter dan de diepvries jongens.
Ze blijven in ieder geval beter op je haak zitten lijkt me, maar misschien komt dat omdat ik niet zo bedreven ben in het gebruik van bindelastiek bij de diepvies variant!
peter(fishguppy) > januari 18, 2010
Hoi Bjorn, er gaat niets boven vers, levend, op de 2e plaats komt bij mij diepvries met bindelastiek.
Maar als ik gezouten mesheften gebruik, is het puur als stoppertje voor een verse zager of leegloper, waarvoor een gezoute mesheft als beste voor dient, geknipt in stukjes van een cm.
Groetjes Peter
Meunemaaier > januari 18, 2010
@Björn :
Schuif de dooie mesheft eerst op een aasnaald . Bind m dan vast met bindelastiek (op de aasnaald) en dan schuif je m zo op je haak …et voila!
Mark > januari 18, 2010
Mooi stukje over het zouten van pieren!!!
Zou dit ook werken met zagers?
Ik had nl. ergens een beschrijving gezien dat je de zagers levend in een oplossing van zou en water moest doen dit tot ze dood zijn en dan laten uitlekken op n oude krant.
Groetn Mark
Leo > januari 18, 2010
Hoi Mark,
Laat Marjanne Thieme je niet horen…..
Ik heb het wel eens met zagers geprobeerd, maar die werden zo hard en stug dat ik ze niet eens op de haak kreeg ! Hoe dat dit komt weet ik ook niet. Zagers kan je best wel lang goed houden in zeewater met een luchtpompje. (Overigens werkt een stukje inktvis ook goed als stoppertje op je haak!)
In principe kan je alles inzouten: Mosselen, Kokkels etc.
Groet, leo
peter(fishguppy) > januari 19, 2010
Hoi Mark, gisteren heb ik al geschreven dat ik nog gezoute zagers heb van 2008, het is precies het zelfde als het zouten van leeglopers, gewoon verspreide(droog)op een dik pak kranten, flinke laag zout erover, maar je kunt het best erg grote zagers gebruiken, omdat ze flink slinken, maar het is voortreffelijk als stoppertje en als vanger te gebruiken.
Groetjes Peter
Mark > januari 19, 2010
Geconserveerde- pieren/zagermannen bedankt voor de reacties. Ze zwemmen nu nog bij mij in mn bakken maar ga er zeker een stel uithalen om op julie manier te conserveren 🙂
Misschien dat Marjanne Thieme een keertje met me wil vissen…. kan ze mooi zien de de kleintje netjes terug gaan en de panwaardige gelijk een klap op hun kop krijgen.
Groeten Mark
Hans Hoevens > september 5, 2013
Als je mosselen wil inzouten, moet je ze vooraf dan koken of proberen rauw uit de schelp te peuteren?
mvg
Hans
jan van assche > augustus 2, 2018
wat zijn de resultaten van gezouten tappen bij tongvisserij
Wie heeft ervaring ??
Jan
Peter(fishguppy) > augustus 2, 2018
Helemaal niets Jan, alleen scharren en wijting. Moet alleen nog verse van Bijl zeeaas proberen.
Groetjes Peter
Stefan Groenheide > maart 17, 2020
In het zout de vriezer in dus?
Peter(Fishguppy) > maart 18, 2020
Hey Stefan, ik bewaar ze zelf als ze zijn gezouten, gewoon in mijn aas koelkast in de schuur voor jaren, maar je moet ze wel gekoeld meenemen naar het water om te vissen, anders worden ze veel te zacht en rot om te vissen, hetzelfde geld voor de pieren uit de vriezer.
Weinig verschil dus…
Groetjes Peter