Home Visrecepten Japanse kibbeling

Japanse kibbeling

Advertenties


Vandaag niet vissen, maar een keukendag. Ik ga vandaag proberen te maken Japanse Kibbeling, met Panko(broodkruim). Ik haal een flink pak vis uit de vriezer, deze ochtend en doe alle vis in de wasbak met kraanwater, om het ontdooi proces te versnellen.

Japanse kibbeling

Als ze na een uur goed ontdooid zijn, ga ik ze fileren, ik gebruik 4 soorten vis, waarvan ik alle soorten in overvloed heb in de vriezer en zo maak ik weer mooi wat plaats.

Japanse kibbeling

schar, wijting, tong en gulfilet

Het is een diversietijd aan vis en ik begin met de tong, wat voor mij het moeilijkste is, omdat ze niet erg groot zijn en niet zo dik.

Japanse kibbeling Japanse kibbeling

Tong fileren

De wijting is het gemakkelijkste en gaat me erg goed af.

Japanse kibbeling Japanse kibbeling

Ook de schar gaat wel redelijk.

Japanse kibbeling

De gul was al gefileerd toen hij de vriezer inging. Het mes is telkens snel bot, van het schrapen op de graad, dus moet regelmatig geslepen worden.

Japanse kibbeling Japanse kibbeling

Als daarmee klaar ben, heb ik een halve emmer met afval, wat de grond ingaat, om maden en stank in de vuilbak te voorkomen en ik heb een opgetorend groot bord met filets.

Japanse kibbeling Japanse kibbeling

Dan ga ik alle filets knippen in stukjes van 3 a 4 cm in het vierkant.

Japanse kibbeling Japanse kibbeling

Goed laten uitlekken en voor enkele uren en in de koelkast plaatsen. Je maakt vervolgens een schaaltje gevuld met maizena of bloem klaar, met peper en zout erdoor en een andere schaaltje zet je klaar met een geklopt ei. Je vult een platte schaal met de Panko(broodkruim en doet hier extra veel viskruiden bij.

Japanse kibbeling Japanse kibbeling

Panko(Japanse broodkruim)

Vervolgens wentelen we de kleine stukjes vis door de maizena of bloem en daarna deppen we beide zijden door een geklopt ei en vervolgens zorgen we ervoor dat het stukje vis geheel bedekt raakt met panko.

Japanse kibbeling

Ondertussen had ik de braadpan al op het gas gezet, met ongeveer 1,5 cm arachide olie erin en dat is al op temperatuur en de vis gaat erin.

Japanse kibbeling

De olie is ongeveer 170 graden, dus de dunne stukjes vis gaan eigenlijk erg snel, maar ik maak de fout, om de gul, die dikker is, gelijk met de tong en schar te bakken en dat kun je zien aan de kleur.

Japanse kibbeling

Maar het doet niets af aan de smaak, de panko zorgt ervoor dat de buitenkant erg knapperig en toch luchtig is.

Maar ik geef als tip mee, om elke soort apart te bakken, omdat de baktijd van kabeljauw het dubbele is en de schar en tong, die behoeft werkelijk maar een minuutje of hooguit 2!

Ik bak de gehele schaal verder af en dat neemt toch enkele uren in beslag, maar vanavond, warmen we het hele spul op in de oven en gaan we smikkelen en smullen, met joppisaus erbij!

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

9 reacties

  1. scharrejager > oktober 23, 2011

    Antwoord

    Peter, ziet er lekkurr uit ! Visafval doe ik altijd in een zak in de vriezer en als ze dan de bak komen ophalen dan gooi ik het vanuit de vriezer in de bak…..

  2. Bert Van Dyck > oktober 23, 2011

    Antwoord

    Gewoon in de vuilbak van de buren 😉

    Ziet er erg lekker uit man !

  3. Peter(Fishguppy) > oktober 23, 2011

    Antwoord

    Hoi Wilfred(scharrejager),
    ik vind het een hartstikke tof idee en dank je voor de tip.
    Ik moet telkens zoeken voor een stukje grond waar ik de laatste tijd niets in heb gegooid.

    Bedankt Bert, het is ook erg lekker!

    Groetjes peter

  4. Meunenmaaier > oktober 23, 2011

    Antwoord

    Peter,

    ziet er goed uit en zal vast goed smaken!

    Probeer volgende keer is een beetje koreander (vers gemalen) en wat knoflook en gember door je panko voor een extra azaiatische teint….

    Visafval kan je ook gin een zak doen …goed dichtbinden en in de kliko… (neem aan dat de kliko bij jullie ook wekeljks wordt geleegd?).

    gr!

    ps. was gisteren aan het beerkanaal ….VEEEEEL schar (wat voor de scharrejager!) een par botten en 1 mooie schol!

  5. Peter(Fishguppy) > oktober 23, 2011

    Antwoord

    Hoi Roland(meunenmaaier), ga ik doen.
    Wij wonen op een klein dorpje en we hebben 2 verschillende kliko’s en ze worden telkens om de 2 weken geleegd, dus je kan je voor stellen wat een stank, dat afgeeft?
    Nee ik ga toch kiezen voor de scharrejager methode.

    Die schar is nu juist de reden dat ik nu niet voor het Beerkanaal kies!

    Groetjes Peter

  6. Meunenmaaier > oktober 24, 2011

    Antwoord

    Hoi Peter,

    dan zou ik ook voor de vriesmethode gaan.

    Had gehoopt op nog een paar mooie baarzen maar lijkt er op datdie vertrokken zijn…

    gr!

  7. Leo > oktober 24, 2011

    Antwoord

    Hey Peet,

    Ziet er goed uit!

    Visafval gooi ik hier gewoon in de rivier op een veldje voor de meeuwen; die hebben dat zo door!
    (‘k heb nml. wel eens de verkeerde zak laten ontdooien om te bakken…)

    Ps Iemand nog interesse in K2 Xtreme Beachcaster 5,50 meter?

    Vangse!

  8. Peter(Fishguppy) > oktober 24, 2011

    Antwoord

    Hoi Leo,
    lijkt me ook een erg goed en voedzaam idee voor de meeuwen, maar ik heb alleen bomen achter mijn huis en helaas geen rivier, anders was ik misschien wel zoetwatervisser geworden!
    5,5 meter, dat is lang?
    Succes met de verkoop Leo!
    Groetjes peter

  9. Leo > oktober 24, 2011

    Antwoord

    (Je kan het ook op een grasveldje gooien…bedoelde ik.)

    Ja die 5,50 m is wel lang ja, maar als je ‘m goed kan ‘hebben’ kan je er flinke afstanden mee halen. De Scharrejager zal ze nog wel herkennen denk ik….

    Groet Leo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *