Home Tactieken John Blokland, Test gevlochten lijn

John Blokland, Test gevlochten lijn

Advertenties

 

Hallo Peter,

Omdat het absoluut geen weer is om te vissen, en ik toch bezig wil zijn met elke andere vorm van vissen, het volgende verslag…….

Ik heb na overleg met jou op het forum van Fishguppy in het topic over gevlochten lijnen, besloten om twee klosjes Stren 18.00 Sonic Braid te  kopen. Het bleek nog in de aanbieding ook! Ik heb bewust twee keer een fabrieksklos van 270 meter besteld, echter bij levering zat er een mooi briefje bij dat ze de spoeltjes niet op voorraad hadden en dus maar 300 meter van de bulk klos hebben gestuurd. Ik ben hier niet zo blij mee, ondanks dat ik dus 60 meter voor niets heb had ik liever gezien dat ik de fabrieks klossen had gekregen. (ben een beetje wantrouwend)

John Blokland, Test gevlochten lijn

Wat mij direct opvalt is dat het wel een heel dun lijntje is. Ik besluit mijn huidige lijnen er bij te pakken om te vergelijken. Mijn huidige lijnen zijn de Powerpro en Berkley Wiplash. Het is best lastig om de verschillen te zien en ik besluit om een testje te gaan doen met deze 3 lijnen. Het gaat dus een test worden met;

Stren Sonic Braid 18.00, opgegeven treksterkte 17.6 kg

Berkley Wiplash Orange 10.00, opgegeven treksterkte 14.1 kg

Powerpro white 19.00, opgegeven treksterkte 13 kg.

Het is met het blote oog lastig te zien wat nu de diameters zijn , ik denk dat de dikte’s in werkelijkheid niet veel ontlopen, maar ik schat zelf in dat de Stren het dunste is. Dan de Powerpro en de dikste de Wiplash. Let vooral op de opgegeven diameter van de fabriek!

John Blokland, Test gevlochten lijn

John Blokland, Test gevlochten lijn

John Blokland, Test gevlochten lijn

Iemand die het anders ziet mag het zeggen! Ook valt mij op dat geen van de drie lijnen rond is, ondanks beweringen van de fabrikant. Dan moet ik nog een test opstelling maken. Ik besluit mijn driepoot steun te gebruiken in combinatie met een grote emmer. Natuurlijk wel in de badkamer!

John Blokland, Test gevlochten lijn

Een mooie maatbeker waar een liter water in gaat en hierbij ga ik er even vanuit dat een liter water gelijk is aan 1 kilo. (Ik weet het ,niet exact)

John Blokland, Test gevlochten lijn

De lijntjes maak ik allemaal even lang om tot een zo eerlijk mogelijk resultaat te komen.

John Blokland, Test gevlochten lijn

Ik gebruik de knoop die ik altijd gebruikt bij het zeevissen, en ik denk dat de meeste van jullie deze knoop gebruiken. Op onderlijnenvooropzee.nl noemen ze dit de Improved Clinche knoop.

John Blokland, Test gevlochten lijn

Ik begin met de Power Pro, hang het lijntje aan mijn steun en begin de emmer te vullen….Bij 5.3 liter klapt het lijntje precies op de knoop!Ik schrik dat hij het zo snel begeeft, ondanks dat ik deze lijn zonder voorslag vist, gooi ik zelden af! Maar elke keer is er een te veel vandaar dat ik iets anders aan het zoeken ben. Het tweede lijntje wat ik ga testen is de Wiplash. Vullen…..en bij 4.6 liter…pats…op deknoop!

John Blokland, Test gevlochten lijn

Als laatste test ik de nieuwe lijn van Stren. Bij precies drie liter water geeft dit lijntje de geest! En ook deze lijn op de knoop!

John Blokland, Test gevlochten lijn

Omdat deze resultaten wel heel erg tegen vallen besluit ik het opnieuw te doen maar nu eerst de lijntjes even in het water te leggen.

John Blokland, Test gevlochten lijn

De tweede test geeft niet veel betere resultaten; Power Pro; 4,8 liter weer breuk op de knoop! Wiplash; 4,7 liter ook breuk op de knoop! Stren; 3.8 kilo ook deze weer breuk op de knoop. Ik besluit om op internet wat knopen te zoeken en alles gewoon nog een keer opnieuw te doen met een andere knoop. Ik besluit de aangepaste halve bloedknoop te gebruiken, deze zou speciaal voor gevlochten lijn zijn.

John Blokland, Test gevlochten lijn

Met deze knoop gaat het ook alles behalve lekker, bij alle drie de lijnen glijdt de knoop los bij ongeveer 3.5 A 4 kilo. Ik snap er eigenlijk even helemaal niets meer van en wil eigenlijk stoppen met deze hele test. Toch besluit ik om het nog een keer te proberen en dan met mijn favoriete knoop die ik sinds een jaar gebruikt om mijn haken aan de onderlijn te monteren. De Uniknoop! Dit is een knoop die in het begin best lastig is, maar het grote voordeel bij deze knoop is dat het stukje nylon omhoog staat waardoor je de pieren niet zo snel lekt steekt bij het rijgen op je haak. Echt een aanrader!

John Blokland, Test gevlochten lijn

Nou, alles opnieuw knopen maar weer en gaan met die banaan. Ik begin weer met de Power Pro. Emmertje weer vullen en nu gaat het een stuk beter…..bij 6 kilo begeeft de lijn het en deze keer niet op de knoop!

John Blokland, Test gevlochten lijn

De volgende lijn is de Stren. Vullen en vullen…Bij 9 liter water begeeft ook dit lijntje het en ook hier niet op de knoop!

John Blokland, Test gevlochten lijn

Als laatste de Wiplash; Vullen……en ook deze lijn houd het vol tot 9 liter…echter deze breekt weer op de knoop.

John Blokland, Test gevlochten lijn

Ik vind dit echter wel acceptabele gewichten, bij lange na niet wat de fabriek opgeeft maar dan moet je misschien ook wel op een andere manier testen. Het is en blijft dus moeilijk om gevlochten lijnen te testen, in de praktijk is het misschien toch allemaal weer anders. Wat ik hier in ieder geval van opgestoken heb is dat ik voortaan de Uniknoop gebruikt bij het monteren van mijn onderlijn aan mijn wartel van de hoofdlijn. Jullie mogen zeggen wat nu de beste lijn is? Ik moet er ook nog even bijzeggen dat de Powerpro geen nieuwe lijn was, deze zit al meer dan een jaar op mijn spoel. De Stren ga ik nu in de praktijk testen, mede omdat Peter er ook goede ervaring mee heeft. De Powerpro heb ik twee jaar naar tevredenheid gebruikt, echter na een paar maanden gebruik merk ik dat hij vaker afgooit. De Wiplash gebruik ik ook, nog nooit afgegooid maar heb het iedee dat deze lijn platter is dan de Powerpro en hierdoor meer stroming pakt .

Groeten John

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

8 reacties

  1. Peter(Fishguppy) > januari 21, 2013

    Antwoord

    Hoi John,
    ik wil jou ook eerst even complimenteren, met de tijd die je er in hebt gestoken, erg mooi om te lezen, met erg duidelijke foto’s.

    Maar weet eigenlijk niet of dit wel de juiste manier van een lijn testen is?
    In de praktijk, draai je vis uit het water aan een hengel die een zware vis grote deels opvangt en ook in het water remt en zwemt de vis, dus geen dood gewicht.Dus volgens mij kun je dood gewicht aan een statief wat totaal niet meegeeft, niet vergelijken met het vissen in de praktijk, maar dit geef jij zelf ook al aan in het verslag.

    Kan alleen maar zeggen dat ik de powerpro niet ken, dus daarover geen oordeel!
    De Wiphlash is idd een dikke lijn voor zijn diameter en niet rond en je werpt er aanzienlijk minder ver mee, maar is goed omdat je er gewoon uit volle macht gul mee uit de waterweg kan sleuren.

    De strenn, die ik sinds kort gebruik is gewoon een superlijn, anders had Rob S hem niet aan mij geadviseerd!

    Ik heb de wiphlash en de strenn nog nooit afgeworpen.

    Ik denk dat als je hem toch afwerpt er iets schort aan de techniek, het is niet alleen brute kracht weermee je werpt!

    We spreken elkaar weer gauw,
    gr Peter

  2. Jack > januari 21, 2013

    Antwoord

    Bedankt voor het uitgebreide testverslag John, zoals je zelf al aangaf zal de manier van testen niet diegene zijn die de fabrikanten hanteren maar goed, wat er voor mij vooral als erg bruikbaar uitkomt is het verschil in treksterkte op de knopen. Die Uniknoop ga ik mezelf eigen maken en gebruiken in de toekomst.

    Thx !

    Groetjes,
    Jack

  3. Peter(Fishguppy) > januari 21, 2013

    Antwoord

    Idd Jack, was ik vergeten om te vermelden!
    Mooie illustratie trouwens van verschillende knopen John!

    Groetjes peter

  4. Werner R. > januari 21, 2013

    Antwoord

    hey John,

    Mooi verslag boordevol met informatie!
    Dank daarvoor.

    Groetjes Werner R.

  5. Werner V > januari 22, 2013

    Antwoord

    Mooi testverslag John, ikzelf gebruik meestal de palomarknoop en deze heb ik nog nooit afgesmeten. Bij de palomar heb je veel minder wikkels van de lijn en zorgt op deze manier voor minder wrijving, sterker nog … hoe meer kracht er op komt te staan hoe harder die zich gaat vastzetten.
    Maar zo zal iedereen zijn favoriete knoop wel hebben denk ik en de uniknoop gebruik ik ook bij het zeebaarsvissen als ik niet met een speld werk om mijn jigkopjes te vervangen.
    Hoe de breeksterkte in de fabriek berekend word weet ik ook niet maar een met een breeksterkte van 9 kilo kan je toch al een serieuze vis uitdrillen … als je slip maar goed afgesteld staat.

    Grtz
    Werner V

  6. John > januari 22, 2013

    Antwoord

    Bedankt voor de reacties. Door dat de knopen het steeds begaven is er toch best wel wat tijd in gaan zitten!

    @Peter,
    Dat de Stren een super lijn is daar twijfel ik niet over. Als je in het forum over gevlochten lijnen het eerste stukje leest, zie je dat ik in 2009! al de Sonic Braid zocht!

    @Jack,
    Voor mij was de uitkomst van de knopen ook de grootste winst;-)

    @Werner V,
    De Palomarknoop had ik eventueel ook nog willen gebruiken.
    Dat is de knoop waar je de haak of wartel door de lus haalt toch?

    Groeten John

  7. Werner V > januari 22, 2013

    Antwoord

    Inderdaad John, dat is ‘m. Ik gebruik eigenlijk weinig andere knopen omdat ik in de palomar wel echt veel vertrouwen heb. Ik werp dan ook nog eens “off the ground” in als het enigzins kan en dan komt er toch echt wel veel kracht op de lijn te staan.

    Grtz
    Werner V

  8. emanuel > september 28, 2015

    Antwoord

    hallo idd leuk om te lezen die tests.
    tip je kan de lijn ook twee keer door het warteloog doen dan word hij nog slijtvaster.
    vis zelf nu met fireline al jaren , nooit geen problemen mee gehad maar ook eigenlijk nooit naar andere gekeken , wat ik nu dus wel ga doen .maar het is in dat wereldje wel een warboel en veel keus. wat is nu de goeie , ligt ook veel aan waar en hoe je vist en waarop denk ik. ieder zijn draadje denk ik dan maar.

    gr emanuel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *