Voor vandaag hebben we Kibbeling op het menu staan, in combinatie met zelf gebakken chips.Gisteren middag het beslag gemaakt, met melk, visbakmeel en een ei.
We beginnen met een halve liter melk in een beslagkom te schenken en daarna visbakmeel, een ei en viskruiden toevoegen en blijven roeren tot je een glad beslag hebt.
Daarna plaats ik het voor 24 uur in de koelkast, want hoe kouder hoe krokanter de kibbeling zal zijn.
Dan haal ik de vis uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.
Deze namiddag begin ik met de bereiding en als ik het beslag uit de koelkast haal is het enigszins gestolt en een beetje stijf, dus perfect!De meeste mensen gebruiken hun frituurvet om kibbeling te maken net voor de pan verschoond moet worden, maar ik gebruik een schone pan met nieuwe arachide olie.
De frituur gaat op 180 graden en de kabeljauw gaan we in stukjes knippen en in het beslag verdrinken.
Met een tang pak ik de stukjes kabeljauw uit het beslag en laat ze zo goed mogelijk uitlekken en dan gaan ze de frituur in.
Voor een minuut of 4, in het begin plakken ze vast aan de bodem van de frituur, maar ze komen van zichzelf weer los en halverwege draai ik ze even om, omdat de kant die boven het frituurvet zit, niet bruin wordt.
Na 4 minuten gaan ze in een oven schaal.
Zo bak ik portie voor portie af en dan is alles klaar.
Ondertussen heb ik de aardappels geschild in flinter dunne schijfjes en bak ze even voor op 180 graden in een aparte frituurpan met nieuwe olie.(gestolen recept van mijn neef Yuri)
Daarna bak ik ze nog een keer na en zie wat een mooi resultaat.
Als het etenstijd is, bak ik alles nog even op en plaats een ovenschaal voor beide producten in de oven op 120 graden en houd zo alles warm en dan gaan we met zijn 4 rond de salon tafel zitten en eten alles lekker op met zout en joppi saus.
Eet smakelijk!
Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina
Leo > februari 10, 2010
Hey Peet,
Ziet er heeeel goed uit !!!
Wat is dat precies voor olie welke jij gebruik? en waarom juist deze olie? (En waar is dat te halen?)
Groet,
Leo
peter(fishguppy) > februari 10, 2010
Hoi Leo.
Arachide olie is iets duurder dan zonne of sla olie, maar is beter en gezonder om te bakken, wordt gemaakt van pinda’s en kan langer/meerdere malen gebruikt worden.
Ik gebruik hem eigenlijk altijd, omdat de frites ook veel bruiner wordt, terwijl hij toch niet keihard wordt.
Waarschijnlijk is het maar net waar je zelf aan gewoon bent, maar ik verkies deze olie.
Hij is te verkrijgen bij Dirkvandenbroek, ongeveer 1,60€ per liter, dus dat valt wel mee.
Groetjes Peter
Leo > februari 10, 2010
Bedankt voor je reaktie Peter, gaan we ook eens proberen!
tommy > februari 11, 2010
hallo tommy hier ,waar kan ik visbakmeel kopen en welke ?
peter(fishguppy0 > februari 11, 2010
Hoi Tommy.
Ik koop hem bij Deurloo in Tholen(viswinkeltje in de haven), maar volgens mij hebben ze het bij elke fatsoenlijke viswinkel.
Je kan als alternatief ook bloem gebruiken.
Groetjes Peter
tommy > februari 11, 2010
oke ga ik even zoeken alvast bedankt
willemgaatvissen > februari 11, 2010
Hoi Peter(fishguppy),
Ziet er erg lekker uit!
Vis greetz,
Willem
Maup > februari 11, 2010
Hee Peter,
Weer een feestmaaltje,maar wat is Joppi-saus?.Heb ik nog nooit van gehoord,heeft waarschijnlijk met carnaval te maken.HaHa.
Groetjes Maup.
peter(fishguppy) > februari 12, 2010
Hoi Maup.
Het is de saus die bij een viskraam bij kibbeling wordt gedaan.
Deze kun je in de viswinkel kopen en in sommige supermarkten.
Groetjes Peter
Maup > februari 12, 2010
Ok Peter,
Weet ik dan ook weer, het deed me erg denken aan een carnavalsliedje wat ooit geschreven is voor een bekende meetlatverkoper uit de Hoekse waard :
“Meet m’n Joppi nog is op”,en nee ik noem geen namen maar je kent hem wel,hij is erg jaloers op mijn Gucci foudralen.
groetjes Maup.
Miguel De Rycker > februari 12, 2010
Dag Peter, ik voeg mij af of jullie ook “items”_hebben van deze site?vb petjes of t-shirts>dit lijkt me leuk als men iemand zou tegenkomen met een zelfde item van deze site>zo zou mn alle fishguppy-vrienden sneller herkennen..indien deze items al zouden bestaan_dan ben ik al geintresseerd waar je ze kan aanschaffen?
groetjes Miguel
peter(fishguppy) > februari 12, 2010
Het is een goed idee voor de toekomst, Miguel.
Ik had er ook al eens bij stil gestaan.
Groetjes Peter
Edwin > februari 12, 2010
Als ik ga vissen samen met mn maat draag ik altijd mijn “I’m with stupid” T-shirt….
Marc > februari 17, 2010
@Peter De winkel van Deurloo(Tholen)bestaat al een tijdje niet meer !! Trouwens prima recept wat ik zeker eens ga bereiden. T voordeel van arachideolie is ook dat het een veel hogere temperatuur kan hebben.
peter(fishguppy) > februari 18, 2010
Hoi Marc.
Ik ben er toch vorige zomer nog geweest?
Of vergis ik me in de naam?
Het kleine winkeltje links van de haven.
Groetjes Peter
Marc > februari 18, 2010
Ik kan me ook vergissen… maar ik bedoel de winkel die schuin tegenover de bloemist zat.Zelfde straat waar voorheen ook de C1000 zat.
peter(fishguppy) > februari 18, 2010
Hoi Marc.
Daar ben ik niet geweest.
Ik heb net in de gouden gids gekeken en Deurloo zit er nog gewoon, links van de haven.
Je kan er ook frites met kibbeling eten, buiten aan de picknic tafels in de zomer.
Groetjes peter
Marc > februari 18, 2010
Ja klopt Peter. Dacht eerst dat je vishandel Bout bedoelde .. Die is wel weg met z n winkel.
kees van 't Klooster > april 22, 2010
Kijk eens op onze site, http://www.smedesfinefood.nl
Wij zijn producten van visbakmeel, wij helpen u graag verder en kunnen u eventueel doorverwijzen naar een visspecialist bij u in de buurt waar u ons visbakmeel kunt kopen.
Op onze site leggen wij uit hoe je vis moet bakken, welke spullen, waar op te letten etc.
Met vriendelijke groet,
Smedes Fine Food
joke > februari 7, 2011
Sorry ,maar ik vind de kibbelingen op de foto er niet uit zien net verbrande oliebollen, bovendien heb je geen melk of ei nodig bij echt visbakmeel daar zitten al eiwitten in alleen met water aanmaken waarin een beetje zout je kunt de vis stukjes beter eerst in een kom doen en er dan heel iets beslag over heen gieten vervolgens met een plastichandschoentje aan kun je de stukjes goed verdelen in zo min mogelijk beslag je haalt een handjevol visstukjes uit het beslag en sprenkel die zo snel mogelijk uit in de hete olie, zodat ze gelijk kunnen garen, dat lukt niet met een tang, probeer maar eens bestrooi de kibbeling met kibelling mix ,