Vandaag heb ik Lekkerbekjes van wijting gemaakt, maar dan op een hele snelle manier! Niet van te voor tijd steken in een beslag, gewoon simpel, maar net zo lekker. Eerst de wijting uit de vriezer gehaald, een grote en een iets minder grote, laten ontdooien in koud water en als ze ontdooit zijn, ga ik ze fileren, met een goed fileermes van de bekende site Fileren.nl.
Wijting is een erg zachte vis, dus het is zo gepiept!
Daarna gewoon een eigeeltje opkloppen, op een bord verspreiden en op een ander bord, wat bloem en viskruiden omroeren.
De vis halen we door het eigeel en daarna door de bloem.
Inmiddels hebben we een goede braadpan op het vuur gezet, waar arachideolie(pindaolie) in gaat, welke niet spat en snel bruint. Die brengen we tot aan het kookpunt, wat je kan zien, doordat er kleine belletjes in je pan komen.
Met een tang laten we de filets in de pan zakken en leggen ze los van elkaar in de kokende olie, slechts voor een erg korte tijd, ongeveer 1,5 minuut op de velkant.
Even een voorbeeldje voor dat hij omgedraaid gaat worden.
Daarna draaien we met de tang de filets om in de pan en na nog 1 minuut een prachtig en erg smakelijk resultaat.
Voor mensen die hem graag wat zouter hebben, adviseer ik om na het bakken wat paprika zout of kibbeling zout erbij te voegen, voor mij persoonlijk is hij zo goed! In arachideolie, op deze manier gebakken is de vis ook niet zo vettig als een lekkerbek uit de frituur, wat natuurlijk ook fantastisch smaakt!
In de nabije toekomst ga ik al mijn recepten die ik heb moeten verwijderen vanwege de miskleum van Web-log, opnieuw maken en plaatsen.
Mvrg Peter
Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina
zeehondentemmer > januari 29, 2014
Hoi Peter. Alle eerst moet Ik jou een groot compliment hier voor geven. En zo te zien kan jij er goed mee overweg de vis klaar maken.En het zag er goed uit en vooral met de mooie foto”s er bij. Voor alle lezers eet smakelijk alvast als je dit recept van Peter na doet.
Gr Nico.
Johan > januari 29, 2014
Ziet er super uit Peter
Kees Michielsen > januari 29, 2014
Hey Peter,
Ziet er goed en zeer smakelijk uit man!
Dat moet dan met een gulfiletje ook wel lukken.
Bedankt voor het recept.
Als ik binnenkort eens ga kokkerellen met vis zet ik het recept hier ook neer:-)
Peter(Fishguppy) > januari 29, 2014
Hoi Kees,
gaat zeker met een gulfilet, maar dan moet je wel lang dan 3 minuten aanhouden, denk ik?
Groetjes Peter
leon > januari 29, 2014
Hoi Peter,
Bel even volgende keer, kom ik het testen!
Mvgr Leon
bram wisse > januari 29, 2014
dank je Peter! Hier kan ik wat mee 😉
Mark > januari 30, 2014
Peter, makkelijk en lekker recept weer.
Heeft er iemand nog tips tegen de lucht van het bakken? Het hele huis ruikt er hier altijd naar.
Peter(Fishguppy) > januari 30, 2014
Hoi Mark,
bij vis en frites zet ik de afzuigkap op de hoogste stand, maar ik kan ook niet voorkomen dat het een beetje ruikt?
Ik blijf toch gewoon binnen bakken, want het is zo lekker!
Groetjes Peter
Luc > januari 30, 2014
Ik krijg steeds een reuze honger als ik op je site kom :). Lekkerbekken, gerookte vis, schar …. Misschien moet je eens een zaaltje huren en iets koken/roken voor al de leden.
groeten,
Westlandse Willem > januari 31, 2014
Hoi Peter.
Ziet er fantastisch uit. En waar ik vooral blij mee ben: kort in de olie. Meestal hanteert men te lange tijden.
Ik haal zelf altijd visbakmeel bij de visboer, meng er wat viskruiden door en dan aanmaken met wat ijskoud water. Dat ijskoude geeft nog meer knapperigheid. Werkt prima met wijting maar ook met gul. Alleen bij die laatste 3 tot 4 minuten in de olie ene kant en 2 to 3 minuten de andere kant. Dit ivm de dikte van de vis.
Smullen maar.
Simon ( Scheveningen) > januari 31, 2014
Hoi Peter,
Ziet er weer heeeeeerlijk uit! Voordat ik even lekker een maandje naar Spanje ga ( maart) ga ik toch nog even proberen wat visjes te vangen en jouw filetjes even proberen na te doen, zien er lekker uit. Overigens voor de liefhebbers van een beetje (zachte)maar toch pittige kruiden: de Jumbo heeft zakjes kruiden voor scampi en garnalen. Die gebruik ik uiteraard voor de scampi maar heb ook de tong er eens mee ingesmeerd: HEERLIJK! dus wellicht ook een idee voor de wijtingen. En inderdaad, kort in de olie zodat de vis binnenin lekker sappig blijft.
Bak ze allemaal en vang ze! Maar ……. moge het weer snel tongentijd worden.
Groetjes,
Simon
Ben > februari 1, 2014
Hoi Peter,
Ik vermoed dat de prijs voor de schar (of wijting) bij jou in huis blijft! Prima verwoord, goede foto’s en het ziet er super uit!
Dat was/is het idee!
bedankt.
Ben
Peter(Fishguppy) > februari 1, 2014
Hoi Ben, dank je, maar ik doe zelf nooit mee aan iets waar ik een prijs voor regel!
Ik plaats natuurlijk nog wel een recept voor schar op mijn manier bereid, maar dan moet ik eerst wel een keer gaan vissen, omdat al wat er nog in mijn vriezer zit, tong en schol is!
Groetjes Peter
Cepa > januari 23, 2022
Ik maak het beslag van :ijskoud sodawater (koolzuur) opkloppen met een garde met bloem,zout en peper. Beslag moet losjes zijn dus niet te dik, gefileerde wijting door het beslag halen afdruipen en dan in hete olie. Eerst op de velzijde en daarna de andere zijde. De vis (kibbeling } smaakt heerlijk krokant. eet smakelijk.
Ik hanteer geen viskruiden maar dat is een kwestie van smaak. baktijd plm 3 minuten. Controleer de hitte van de olie door een korstje brood er in te gooien , direct bakken is op temperatuur.
Baklucht is minder door een pannetje water met azijn of druppels goedkope afthershave mee te koken.